Wednesday, 16 December 2009

Ulama' tersohor Malaysia

Monday, 14 December 2009

2012...2020 menyusul...

Saturday, 12 December 2009

Tuhan Maha Adil

Terima kesih kerana Engkau berikan aku semua ini,
Aku mengerti,
Semuanya salah diriku sendiri...

Bagaimana Engkau hendak menyayangi jiwa ini,
Tatkala aku sering menyakiti Hatimu,
Janji manis kutabur padaMu,
Tapi semuanya bohong belaka...

Aku akui,
Justifikasi penolakan rintihanku,
Terbentang luas di depan mata,
Dosa di bulan puasa,
Dosa tak kira masa!
Itu yang tepatnya...

Siapalah aku disisiMU,
Tiada ruangkah untukku lagi?
Aku muskyil,
Adakah tempatku memang di sana?

Terima kasih kerana memanjangkan hayatku Tuhan,
Mudah-mudahan nur hidayah akan menyapa diriku,
Mudah-mudahan ada sinar di hujung sana...

Thursday, 10 December 2009

2.95

sem ni 2.95 je...
overall 3.16...
hampa jugak...
tak dapat maintain 3 pointer...

tapi Alhamdulillah...
lulus semua...
belum masanya untuk repeat...

sori mama abah...
tak dapat maintain 3 :(

Thursday, 3 December 2009

Fuyooo....



ini polis, bukan beruk-beruk di jalanan...haha

Tuesday, 1 December 2009

Last to know...


You were the first to say,
That we were not ok...

You were the first to lie,
When we were not alright...

This was my first love,
She was the first to go...

And when she left me for you,
I was the last to know...

(Three days grace-last to know)

Saturday, 28 November 2009

kenangan

Sunday, 22 November 2009

anak angkat terangkat

baru lepas abis program anak angkat...
orangnya sederhana sahaja...
anak 8 orang!
tapi sebab anak banyak da kerja kira bole tahanla...
kt umah ade 3 keje...
orang kampung tu...

p program ayah angkat kasi kete...
budak2 lain naik moto je..haha
betuah kami berlima kt umah tu...

banyak jugak kenangan manis...
kenal dengan 2 ekor budak tu...
si mamat dgan timah...
hope diorang bole masuk u...

masakan bole tahan...
tpi sebab aku dudok manjung tepi laut...
so udang n ketam 2 ak xheran da...
ikan fresh pn ak xheran..haha
tapi bab sambal belacan mangga 2 ak syok!

program biase2 je...
gotong royong n macam-macam r...
dondang sayang n joget lambak pn ade!

mrasa jugak naik eye on m'sia n mnara taming sari d mlm hari...
dgan zaidi, syamie, nurul n lela...
best...
tmbah lagi diorang semua sporting...
kutok2 pn xkesah...

rasa sayang pulak nak tinggalkan suksis..haha

Wednesday, 11 November 2009

an ecomonic theory of tortious liability

salah satu dari silibus law and economic
lepas amik subjek ni boleh r ditauliahkan menjadi ahli ekonomi...
haha

bukan ahli moral...
bukan ahli politics...
bukan ahli soga...
dan bukan juga ahli adr...

ape barang moral, budak tadika pun bermoral...
ape barang politics, politic kotor...
ape barang soga...cukupla siksa contract...
ape barang adr, cukupla azab MLS...

selepas pukol 12 esok,
aku akan menjadi ahli ekonomi terulung...keh3

Sunday, 8 November 2009

wain dari london

pernah dengar pasal ini??

sedap wainnya...
hahaha
rasalah dalam equity

Saturday, 7 November 2009

kenapa diciptakan malaz?

banyak lagi criminal nak study...
tapi aku malas...
orang lain nampak tekun...
tapi aku malas...
punca aku malas?
aku pun tak taw...

besok kuharap pertolongan tahap tertinggi dari rabbul jalil...
aku sudah malas..lantaklah ko criminal

Sunday, 1 November 2009

TANAH 1, aku cinta padamu!

terpancar sudah...
dari celahan petang dingin...
satu babak penyeksaan...

cintaku dan tanah 1 bersatu...
kasih mesra kekal bahagia...
tanah 1...
adakah kau merindu ku?

jika ya jawapanmu...
maka kita akan bertemu lagi...
tahun hadapan...huhu

trust, adinda bagaimana?
adakan akan mengikut jejak tanah 1?
merindu sampai ke pintu syurga...
jangan trust...
kekanda ingin bernikah lain...

Wednesday, 28 October 2009

Is it right?

lirik lagu mana entah...

one man trash is another man treasure...

one man pain is another man pleasure...

huhu...

Saturday, 24 October 2009

Balas

Aku pernah rasa sakit...
So sekarang masa untuk pembalasan...
Revenge is mine!

Guraw je...
Jangan jadi gila sebab final...
Kalo rasa tak bole bawak...
repeat je next sem...
Hidup di dunia ini bukan hanya tentang study...
Hidup di dunia lebih bermakna dari itu...

Persahabatan...
Pengalaman...
Kasih sayang...

Banyak lagi benda selain study...
Yang penting, ketenteraman hati...
Kalo ko pointer 3 pun tapi hati xsedap xda guna kawan

Tuesday, 20 October 2009

dia kata bosan

salah aku sebenarnya...
sebab asyik nakkan benda yang sama...
tanpa henti...

teruk aku ni...
hidayah...
marilah ke sini...
jamahlah diriku...

final sudah berada di korner...
haha

Monday, 19 October 2009

lebih baik...

hari ini lebih baik...
tapi beban eseimen semakin menghimpit...

BEL presentation,
Eseimen ECO,
Drama ARAB...

haish...
pening...

So kawan-kawan yang budiman...
janganlah nak memeningkan kepala kau lagi...
tepatilah janji anda

Sunday, 18 October 2009

maafkan aku

maafkan aku kerana menyusahkan kamu...
kini aku faham niat ikhlasmu...
terima kasih kuucapkan...
tidak akan berbangkit lagi hal ini...

hai...4 hari di kem...
amat memenatkan...
orang lain sibuk study aku sibuk jadi AJK...
tapi aku gembira kerana tiba-tiba aku terlupa akan segalanya...
aku pulang dengat semangat baru...

dan buat pertama kali aku dimarah oleh bos perempuan!
lagi parah, menggunakan mikrofon di hadapan senior dan junior!
nasib badan...

Wednesday, 14 October 2009

Soalan spot criminal (translate melayu)

A telah berkawan dengan B selama 3 semestar. Hubungan mereka sangat akrab. Mereka selalu ber'sms'. Mereka juga selalu keluar bersama. Jika mereka bergurau senda melibatkan perkara sensitif tiada yang akan terasa hati. Mereka juga selalu menonton wayang bersama. Mereka juga tahu rahsia satu sama lain.

Tiba-tiba, A menjauhkan diri dari B. A tidak lagi mesra dengan B seperti dahulu kala walaupun mereka berada dalam kelas yang sama. Bahkan walaupun masing-masing bertentang mata, A bagaikan tidak ambil peduli akan kehadiran B.

B terasa hati. B tidak mengerti apa salahnya terhadap A sehingga A sanggup memperlakukannya sedemikian rupa. B cuba bertanya kepada A tetapi hampa. Banyak cara yang B lakukan untuk mengembalikan keadaan mereka seperti sedia-kala tetapi semuanya gagal. A masih lagi membisu dan berpura-pura seakan tiada apa yang berlaku.

B mengalami tekanan mental yang kronik. Daripada luarannya, B kelihatan sihat tetapi dalamannya cukup merbahaya. B mungkin boleh membunuh diri bila-bila masa sahaja. B tahu bahawa A menyimpan sesuatu rahsia yang menyebabkan hubungan mereka menjadi sedemikian rupa.

Beri nasihat kepada A dan B tentang masalah mereka dan huraikan jalan keluar untuk masalah mereka.

Monday, 12 October 2009

Mimpi

Semalam aku ada mimpi sesuatu...
Memang teruk...
Aku mimpi aku terjaga dari tidur...
Tapi atas katil itu aku lihat satu jasad...
orang itu adalah aku!

Aku pun apa lagi...
Gelabahlah...
Adakah aku sudah mati?
Time tu rasa takut sangat...
Apakah nasib aku lepas tu...
Kena bakar ke...huhu...

Aku pun doa semoga dapat hidup balik...
Memang menangis r time tu...
Tiba-tiba aku tersentak!
Fuh...mimpi rupanya!
Lega aku...

Kesimpulannya...
Aku nak mati dalam keadaan tenang dan tenteram...
Bukan bila dah mati masih meminta-minta nak pulang ke dunia...
Kerana amalam tak cukup...uhuhu

Takut....

Sunday, 11 October 2009

PENGUMUMAN!


membe jantan aku daus hamzah ada blog tapi die xkasi taw aku pun..huhu..
memang jahat...KLIK untuk tengok blog dia.

Saturday, 10 October 2009

I wanna by AAR

entah kenapa tiba-tiba minat lagu ni...
padahal masa first dengar tak layan pun...
membe aku yang beria-ria suroh dengar...
tapi time tu aku buat tak layan je...
mungkin sebab banyak kenangan manis kot pasal lagu ni?...haha

i wanna i wanna touch you...
you wanna touch me too...

keh3...selamat stdy kawan-kawanku

Thursday, 8 October 2009

wayang bersendirian di bukit raja

memang tepat ramalanku...
equity teruk...2/15...
aku menyesal...
bukan sebab equity...
tapi sebab aku still relax...
macam tak ade perasaan...
sepatutnya lepas ni all out r study...

esok ade test criminal...
malam ni aku buat ape?
aku pergi tgok movie!
rebellion tajuknye...

sorang je malam ni di bukit raja...
coz takda geng sekepala!
mana aku nak caari geng ek?

wahai umat manusia...
sesiapa yang kaki movie...
dan bole diajak tengok movie bila-bila masa...
sila tel aku!
aku memerlukan jasa baik anda! haha

untuk yang kesekian kalinya...
tawa dalam tangisan...

Wednesday, 7 October 2009

To lose you is to never love again

haha...berani ke buat macam ni?
try r kalo berani!

baru tahu langit tu tinggi ke rendah...keh3

Monday, 5 October 2009

Sudah sampai masanya untuk berputus asa...

Semuanya telah aku lakukan...
Untuk mengembalikan keadaan seperti dahulu...
Tapi segalanya tidak membuahkan hasil...

Segalanya telah aku berikan...
Tetapi masih tiada perubahan...
Segalanya telah aku korbankan...
Tetapi kegagalan juga yang tiba...

Aku penat...
Aku sakit...
Mungkin sudah tiba masanya untukku berputus asa...
Kerna ia mungkin boleh mengubat lara hatiku...

Terpulang kepadamu...
Kalau ini yang kau mahukan...
Aku tumpang "gembira" dengan kehendakmu...
Tahniah aku ucapkan, semoga berbahagia dengan si dia...

Aik? Mana fendi?
Kata nak datang kelas hari ni?

Sunday, 4 October 2009

Kutatap puas wajahmu....

Kutatap puas wajahmu teman...
Bagai tiada lagi esok untukku...
Kutatap puas wajahmu teman...
Supaya hati tidak lagi merindu...
Kutatap puas wajahmu teman...
Sebelum kamu berpaling arah, bertukar kasih...
Sebelum hatimu tidak lagi menjadi milikku...
Sebelum dia menjadi temanmu...

Indah sungguh pagi itu...
pabila kulihat wajah comelmu...
Malangnya kau menghindariku...
Tapi yang pasti...
Keadaan tidak akan sama lagi seperti dulu...
Kau bukan lagi milikku...
Bait-bait SMS merungkai segalanya...

Temanku...
Di ulang tahun kelahiranku ini...
Ingin kumohon sesuatu darimu...
Agar tali persahabatan ini erat selamanya...
Kenang daku dalam lipatan sejarahmu...

Kutatap puas wajahmu teman...

Wednesday, 30 September 2009

Cubalah untuk setia

Pernahkah anda dilamun cinta?
Mesti anda tahu bagaimana perasaanya bukan?
Sangat mengasyikkan,mengkhayalkan,syahdu...

Tapi disebabkan cinta juga...
Anda akan berasa sebak...
Atau terus menangis...
Atau paling kurang kecil hati, pilu...

Sekali lagi aku merasakan perasaan kecil hati disebabkan cinta...
Apabila permintaan kita ditolak oleh orang yang kita cintai...
Pasti sebak dan tangis yang akan mengetuk pintu hati...
Betul bukan?

Tapi mengapa ini terjadi padaku lagi?
Sayang sangatkah aku pada si dia?
Baguslah Tuhan menghadirkan perasaan ini...
Mudahan aku boleh setia pada yang satu...

Buat fendi, tabahkan hatimu...
Buat faiz juga serupa...
Buat diriku, kembalilah kepada fitrah

Sunday, 27 September 2009

TAKZIAH buat Fendi

Takziah untuk keluarga Fendi atas pemergian bapa tercinta pada 26/9/2009 jam 8.00 malam...
Semoga roh allayarham di cucuri rahmat...

Maaf kerana tidak dapat menghadiri pengebumian allayarham pada jam 9.00 pagi tadi...

Harap Fendi sekeluarga dapat bertenang menghadapi dugaan ini..

"Setiap yang hidup pasti mati"

Puas hati kau?

So puas sekarang?
Atau nak lagi?
Atau tak suke?

Nah....!
Ambik kau seekor badak merah!
Kau suka atau tak itu kau punya pasal!

Malu aku masuk kedai souveneer beli badak seekor...
Hilang kemachoan aku...haha
Ambil, beli dan blah...
Aku tak belek pun badak tu...
Itu sebab badak tu cacat sedikit...
Sorie taw...

Thnx untuk 2 pasang kain pelekat dan topup RM10...
Aku akan kikis duit kau lagi..haha

INI JANJI KERAMAT:)

Monday, 21 September 2009

Aku, dia, kamu dan Roy

Lumrah dunia...
Kadang-kala kita di atas, kadang-kala kita di bawah...
Kadang-kala kita adalah mangsa, kadang-kala kita pemangsa...
kadang-kala kita terkena, kadang-kala kita mengena...

Inilah roda-roda kehidupan...

Aku...
Aku cuba menyempurnakan diriku...
Aku cuba sedayaku yang termampu...
Aku hampir berjaya...
Tapi kehadiranmu menyebabkan aku layu...
Tak bermaya...

Kamu...
Dari sosokmu aku mengerti bahawa kamu menyembunyikan sesuatu...
Kamu cuba mengubati lukamu yang parah...
Ditusuk sembilu...
Ku mengerti...
Perkenalan kita amat bermakna bagiku...
Syukur bebanmu telah dilepaskan...
Aku amat gembira...

Dia...
Yang memberikan sepenuh hatinya padaku...
Sanggup menunggu penuh setia...
Walaupun kucurang padanya...
Kumohon seribu kemaafan...
Kamu tetap pilihanku...
Semoga hati kita bertaut selamanya...

Roy..
Kau syaitan!
Kau merobek segalanya...
Kau musnahkan harapannya...
Roy, pergi kau dari hidupnya!

Semoga Tuhan ampunkan dosa aku, dia kamu dan Roy...

Sunday, 20 September 2009

AIDIL FITRI

Di kesempatan ini aku ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI kepada semua umat islam terutama kepada rakan-rakan yang mengenali diri.

Aku menyusun sepuluh jari memohon seribu kemaafan jika terdapat salah dan silap serta terkasar bahasa.

Maaf juga untuk SMS raya yang tidak aku balas.

Semoga kita semua boleh berjuang kembali selepas ini untuk menghadapi final exam...

Tuesday, 15 September 2009

Sekali lagi kau menghampakan kami...

Ketika kami keluar bersama...
Kau di mana?
Ketika kami iftar bersama...
Kau di mana?
Ketika kami wayang bersama...
Kau di mana?

Satu soalan...
Siapa kami di mata kau?
Kawan?
Sahabat?
Teman?
Rakan?
Taulan?

Ketika kami boleh luangkan sedikit masa bersama...
Kenapa tidak kau?
Aku juga ada kekasih...
Aku juga berniaga hari ini...
Tapi aku masih boleh bersama mereka...

Wahai temanku...
Semoga berbahagia bersama kekasihmu...
Maafkan kami semua jika menjadi batu penghalang kepada cinta sucimu...

Friday, 11 September 2009

2 hari tanpa malam

Lately terlampau banyak assignment nak buat...
Perit rasanya tapi semua orang rasa macam tu kan?
Rabu lepas submit eco dan khamis submit admin...
entah pape je jawapan aku...huhu

2 hari tak tidur malam...
2 hari menghadap laptop berjam-jam...
Rasa nak berhenti study dan kerja kilang je...
Tapi aku rasa azab orang lain berkali-ganda terukya...

Kesimpulannya jangan buat kerja last minute...
Tengok gadis-gadis...
Diorang tak pernah tangguh kerja...(betul ke?)
Diorang tak pernah buat kerja last minute...
Tapi kerja diorang last minute jugak siap...haha
Itu tandanya sang jejaka geliga otaknya:)

Hari ini jumaat...
macam biasa aku cuti...
minggu depan presentation criminal...
Aku start buat hari ni la ek? (macamlah nak buat...haha)

Thursday, 3 September 2009

2/15 - equity trust

rasa kosong lepas jawab 2 test tadi...
especially equity trust...
apa nak dikata kalau itu je yang mampu...

ingat nak sms mama...
tapi tiba-tiba rasa nak begenang pulak air mata...
so kensel sms...

kalaulah takdir aku fail...
kesian mama...
aku tak mampu nak buat dia gembira...
macam dulu-dulu...

aku aim equity trust tadi dapat 2 je dari 15 markah...
seriously aku tensen...
aku sebak bila terkenang mak ayah...

kawan-kawan...
kalau kita buat dosa...
cepat je balasan datang...
ini contohnya...

john chua...

Saturday, 29 August 2009

We Will Not Go Down (Song For Gaza) by Michael Heart


Lagu tribute to gaza...
Sedap...
Korang dengarlah...
Download klik sini

A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they’re dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who’s wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die

We will not go down
In the night, without a fight

We will not go down
In Gaza tonight

Friday, 28 August 2009

Pulang~

Balik rumah dengan azam untuk study sedikit,
buku juga ada,
tapi setakat ini still tak ada apa-apa,
best rumah,
home sweet home...

Khamis lalu terlepas dari azab john chua,
kerana aku duduk depan sekali,
so, tak kena tanya,
teruk budak-budak ni kena...

Minggu depan memang azab,
selasa kemungkinan presentation criminal,
tapi setakat ini habuk pun tak buat...

Rabu submit eseiment law n economic,
pasal "problem of social cost",
korang tahu tak apa kejadahnya benda ni?
rabu juga ada presentation bel,
slide haram tak ada...

Khamis test admin dan Equity,
gaya macam nak fail je equity ni,
sudah rungsing sangat,
rasa macam jawab math..haha

Selamat hari merdeka kawan-kawan!

Tuesday, 25 August 2009

Ayam Goreng Crispy

a.k.a Ayam goreng al-amin

a.k.a.McDogol

a.k.a. Dintucky Fried Chicken

Aku dan beberapa rakanku bukak biznez juah ayam goreng ala-ala KFC di bazar perindu.

Rasanya memang persis KFC. Justeru, barangsiapa yang mengidam KFC silalah ke bazar perindu.

Harga RM2.00 seketul tidak kira drumstick, kepak atau dada. Semua besar-besar belaka.

Bukan senang hendak melihat budak law berniaga becoz budak law bodoh math!

mari!mari!mari!

Thursday, 20 August 2009

SKIM PERKAHWINAN MAHASISWA

PENDAHULUAN:
Gejala sosial dikalangan mahasiswa menyumbang kepada kejatuhan umat Islam. Perkara ini telah menjadi barah yang sukar dipulihkan dalam masa terdekat. Dalam pada itu, perkahwinan adalah suatu fitrah bagi manusia dan menjadi alat bagi mengawal hawa nafsu. Justeru satu mekanisma pembetulan diperlukan untuk memperbaiki keadaan yang sedia ada khususnya di UiTM, bumi tercinta. Salah satu daripadanya ialah dengan mewujudkan SKIM PERKAHWINAN MAHASISWA (SPM). Berikut adalah butiran SPM:

OBJEKTIF:
1. Memudahkan urusan perkahwinan untuk mahasiswa.
2. Menghalalkan yang haram dan mengurangkan fitnah di kalangan mahasiswa.
3. Memberi ruang kepada mahasiswa untuk menunjukkan kasih sayang di jalan yang dibenarkan syarak.
4. Membantu mahasiswa dalam melayari bahtera perkahwinan.

KEMUDAHAN YANG DIPEROLEHI:
1. Bantuan kewangan bulanan sebanyak RM1000 untuk setiap pasangan kelamin.
2. Kemudahan kolej diberi untuk setiap pasangan.
3. Kursus perkahwinan percuma.
4. Diberi kad khas sebagai bukti sudah berkahwin.
5. Kursus bulanan mengenai alam perkahwinan dari perspektif Islam.
6. Khidmat kaunseling untuk pasangan bermasalah.

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN:
1. Mendapat kebenaran dari ibu bapa kedua-dua belah pihak.
2. TIdak dibenarkan MENGANDUNG dalam tempoh pengajian.
3. Benar-benar ikhlas untuk berumah tangga.
4. Faham akan tanggungjawab selepas berumah tangga.

MANFAAT:
1. Mengurangkan gejala sosial. (buang bayi dsb.)
2. Mengelakkan fitnah.
3. Memberi ketenangan kepada pasangan kelamin. (mudah untuk belajar)
4. Memberi motivasi kepada pasangan dalam pelajaran.
5. Mudah untuk berbincang dalam pelajaran.
6. Mematangkan pemikiran mahasiswa.

PENUTUP:
Pelan ini dijangka mampu mengurangkan gejala sosial di kalangan mahasiswa. Sesungguhnya setiap amalan itu dikira berdasarkan niat. Mudahan niat yang ikhlas dapat mengatasi kejahatan.

(Ini hanyalah satu pelan yang dicadangkan oleh penulis dan mungkin sama dengan apa yang telah dilaksanakan di UiAM)

Monday, 17 August 2009

MENJUSTIFIKASIKAN PENUTUPAN UiTM

(Amaran: Ini adalah pendapat peribadi penulis)

1. Seorang mahasiswa UiTM Segamat maut akibat selsema babi.

2. Pusat kesihatan kampus induk "tepu". Ratusan mahasiswa hadir untuk menerima rawatan setiap hari. Keadaan ini berterusan sehingga artikel ini ditulis.

3. Ramai mahasiswa kampus induk mempunyai simptom-simptom jangkitan selsema babi seperti batuk, selsema dan sakit kepala.

4. 16/8/09, jam 11:20 malam, tiada kakitangan yang "stand by" di PK menyebabkan dua mahasiswa yang mempunyai simptom (rakan penulis) terpaksa dihantar ke Pusat Perubatan Universti Malaya (PPUM). Adakah ini hanya kes terpencil?

5. Walaupun ramai mahasiswa yang mempunyai simptom wabak tetapi pemakaian "mask" masih lagi tidak diwajibkan.

6. Mengapa pihak pentadbiran tidak menyediakan maklumat berkaitan angka sebenar tentang mahasiswa yang positif H1N1? Hebahan mengenai maklumat ini amat penting bagi memastikan kesedaran mahasiswa mengenai wabak ini berada pada tahap tertinggi. Khabar angin juga boleh dielakkan jika terdapat hebahan rasmi mengenai H1N1.

7. Perlukah kes kematian terbaru di kalangan mahasiswa untuk menjustifikasikan penutupan UiTM? Adakah konsep "sudah terbatuk baru terngadah" akan diamalkan oleh pihak pentadbiran?

8. Mana pergi MPP yang telah dipilih oleh mahasiswa? Mana roadshow H1N1 yang sepatutnya mereka buat?

9. Cadangan penulis agar mahasiswa yang bebas daripada simptom-simptom H1N1 dibenarkan bercuti. Dalam pada itu, mahasiswa yang disahkan positif atau mempunyai simptom dikuarantin di kolej.

10. Hal di atas adalah untuk memastikan agar mahasiswa yang bebas H1N1 tidak dijangkiti wabak tersebut dan pada masa yang sama mahasiswa yang telah dijangkiti tidak akan menyebabkan wabak itu tersebar kepada keluarga jika dibenarkan pulang ke rumah.

11. Selain itu, petugas tambahan dalam bidang perubatan diperlukan untuk menangani wabak ini di UiTM. Hal ini kerana rata-rata mahasiswa yang hadir terpaksa menungggu sehingga dua jam hanya untuk mendapatkan rawatan di PK, kampus utama.

12. Kepada pihak pentadbiran, bertindaklah pantas. Jangan biarkan nyawa yang tidak bersalah melayang lagi. Langkah mewajibkan pensyarah memeriksa mahasiswa yang mempunyai simptom H1N1 sebelum menghadiri kelas ada baiknya tetapi masih belum mencukupi untuk mengatasi wabak pandemik ini.

13. Dari sudut lain, adakah pihak pentadbiran boleh disaman oleh ibu bapa jika anak mereka menghidap atau mati akibat selsema babi? Adakah pihak pentadbiran cuai dalam mengatasi masalah ini dan tidak bertindak sewajarnya. Adakah mereka telah memenuhi kriteria "duty of care as a reasonable person"? Anda jawab sendiri.

Saturday, 15 August 2009

3 bulan cuti?

Setelah dinafikan oleh lecture bahawa UiTM akan cuti satu semester, kini timbul pula khabar angin baru.

UiTM akan ditutup selama 3 bulan! Percayakah anda?

Adakah ini satu lagi fantasi yang tidak akan menjadi realiti?

Dan benarkah bahawa terdapat kes kematian H1N1 di UiTM Shah Alam tetapi ianya disembunyikan daripada pengetahuan awam untuk mengelakkan keadaan panik?

Jika benar, apakah nasib pelajar-pelajar lain?

Bersamalah kita berdoa agar Tuhan melindungi kita daripada bala ini...

Dan saya ulang sekali-lagi, apa yang saya bangkitkan di atas hanyalah khabar angin semata-mata.

Terserahlah anda untuk menilai

Saya melaporkan dari UiTM Malaysia, Shah Alam

Friday, 14 August 2009

uitm cuti sebulan ke?

kalau cuti....
kite g genting!!!!
haha

Tuesday, 11 August 2009

Kartel dadah la familia

Gambar ini telah ditangkap semasa mereka sedang membahagikan kawasan operasi di malaysia.

Mereka terdiri daripada ketua-ketua samseng terganas malaysia.



Dari kiri: Faris @ abang lang, Syafiq @ tuan muda, adam @ adik su, Fendi @ abang ngah, Faiz @ abang long

Keputusan sebulat suara telah dicapai.Pembahagian kawasan seperti berikut.

Wilayah Siam: Faris @ abang lang

Wilayah Kelantan: Faiz @ abang long

Wilayah Borneo: Adam @ adik su

Wilayah Persekutuan dan Kampung Jawa: Fendi @ abang ngah

Wilayah Republik Rakyat Manjung: Syafiq @ tuan muda

Semua pengikut-pengikut dikehendaki patuh dan dilarang bergaduh sesama sendiri. Keputusan adalah muktamad. Sebarang rayuan mengenai pembahagian kawasan dikenakan caj RM0.50.

kah..kah...kah

Monday, 10 August 2009

gilfren baru??? haha

Thursday, 6 August 2009

kah3

John chua tak seagresif kelas first...
aku dok tegelak je tadi..haha
baru nampak apa itu trust kalau ade model kat depan..haha
tapi ayak! kne angkat laptop dia p DS pulak...

Faiz n hawa kena tanya soalan..haha
cuak diorang!
mujur soalan yang tak susah...
tahniah untuk korang...
giliran aku belum lagi..hehe

pagi tadi skip kelas admin...
jangan salahkan aku!
aku mangsa kerenah birokrasi..huhu

kelas arab semalam 7 orang je datang utk kelas B...
aku nak buat announcement kat sini...
wahai wanita2 yang mengambil bahasa arab part 3...
tahukah korang bahawa ustaz kelas b hensem dan muda???
maka rugilah korang tak join kelas b...kah3

esok hari jumaat...kelas tak da...
so kita zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz....

Wednesday, 5 August 2009

Debaran kian terasa

Esok kelas yang dinanti-nanti oleh kelas C.
Cuba teka kelas apa?..haha

Korang taw ape tajuk BEL aku?
Setelah pening (sebenarnya malas) pikir,
aku telah memilih tajuk:
Dato' Maharajalela: hero or traitor? (Betol ke grammar aku ni)...huhu
ntah ape-ape kan...Punyalah banyak tajuk lain lagi.

Tadi belajar eco...
cikgu aku kate rugilah sape2 yang dapat govt. scholarship...
sebab ape?
sebab kena kerja dengan kerajaan dengan gaji yang tak seberapa macam dia,
kawan dia dulu dapat general degree je(bukan 1st clas or 2nd clas) tapi sekarang gaji da RM40,000...
kerja dengan CIMB rasenya...
umor sama dengan cikgu aku tu...
apa pendapat korang???

Juga diucapkan selamat hari lahir kepada
dila mazlan, semoga berjaya dunia akhirat.
Cnoor jangan nak jelez...kaka

hari ini kelas arab sampai pukul 8...
Doakan aku supaya tidak banyak menguap ek...

Tuesday, 4 August 2009

Ada hantu mengintai

Ada hantu tak tahu malu selalu mengintai...
dari kolej delima...kah3

Gelenya orang kate..haha

whose that pokemon???

Monday, 3 August 2009

He and she

Satu lagi sempadan telah aku rempuh...
tanpa mengira akibat yang mendatang...
Mengapalah takdirku begini?

Aku cuba menyembunyikannya...
aku berjaya...
tapi jauh di dalam hati keresahan yang tak terhingga...
sakit...
gusar...

Aku sedar...
dari dua pengalaman...
kesimpulannya aku yang bersalah...
aku!

Hinanya aku...
Hipokritnya aku...
terus terang aku katakan...
i love the sin but not the sinners!
full stop!

Kepada kamu...
yang dahulu dan terkemudian...
dari hujung rambut sampai hujung kaki...
aku mohon kemaafan...

Ya Allah...
mengapa kau campakkan ujian ini?
ketika aku cuba melupakan dosa lampau...
dan aku hampir berjaya...
kau campakkan aku ke lembah hina ini pula...

Aku lemah ya Allah...
aku malu...
tolonglah daku...

Friday, 31 July 2009

Dunia siber rasa sunyi

Mane pergi membe-membe aku yang selalu online ek?
Ape diorang buat masa cuti umum swine flu ni?
Demam jugak ke?

Takpelah...
malam ni aku balik u...
Sebenarnya aku tak mood pun nak cuti...
Memang malaz nak balik rumah...
Cuti terkezzut lah katekan...

Selamat menemui john chua minggu depan!

Sunday, 26 July 2009

Pagi jumaat yang menggemparkan

Jumaat lepas...
Aku bangun pagi dan tengok roomate aku semakin lemah...
Dia demam, baru sehari...
Badan dia besar, triple badan aku...
Aku risau, kalu dia terus pengsan...
Memang susahlah aku nak tolong dia...

So, tanpa berlengah dalam pukul 11.30...
Aku pinjam kereta faris dan terus bawa dia ke PK...
Dia jalan pun dah melelong...
Aku amat risau...

Datang ke PK dengan berseluar pendek je...
So sexy maa....
Sebab rasa macam tak sempat dah...
Risau dia pengsan...
Mujur takda coursemate di PK...huhu

Lepas jumpa doctor dia kena tahan...
Suhu badan 41 celcius...
Orang kata kalau suhu 40 ke ats boleh buat otak rosak...
Tak taw la...
Dia kata kene masuk air dan mandi di PK...
Untuk kurangkan suhu badan...
Aku pulang ke bilik untuk solat jumaat...

Bimbang juga kau jika dia terkena H1N1...
Kalau dia kena aku gerenti kena...
Mintak dijauhkan tuhan...
Tapi sekarang aku pulak yang demam!

Friday, 24 July 2009

Laksamana John Chuah

Pernahkah anda dengar nama ini??
Nama yang akan menggerunkan seantero dunia ...
Terutama law sudent yang sengal-sengal macam aku...

Dengan soalan-soalan yang mudah tapi sukar untuk dijawab...
Dia mencincang lumat hati-hati studentnya di dalam kelas...
Semua takut...
Semua gelabah...
Semua cuak...

Salah jawab dia akan tergelak...
"nonsense" , "absolutely wrong"...
2 perkataan yang akan terpacul keluar dari mulutnya...

Wahai John Chuah...
Anda telah membuatkan hari khamis saya sebagai satu mimpi ngeri...
Masuk kelas dengan hati yang berdebar...
Saya tidak suka semua ini...

Minggu ini saya terlepas...
Minggu depan kompem saya kena tanya...

John Chuah...
john Chuah...
John Chuah...

Anda memang guru sejati

Wednesday, 22 July 2009

quic quid plantatur solo solo cedit

MEANING:

if you want to eat planta, please eat it quietly (quic quid plantatur),
and dont invite others to eat with you (solo),
and dont share topup with your friends (solo cedit).

selamat beramal...kaka

Monday, 20 July 2009

Be good to me

i watch your back and you watch mine...
we are brothers, right?

i know that sometimes i can't control my mouth...
from talking shit things to you...
until make you sick of me...
but please trust me...
deep inside my heart that i love you so much...
dear friends...

fly high my friends...
and don't turn back until we touch the sky...

here we stand...
even though we are not so strong...
but we will face it together...
and if die, we will die together...

On top of that...
until we reach that day...
just be good to me...

Sunday, 19 July 2009

Your touch is cold

why???
i dont know...
you give me the answer!!!

and i swear to god...

Thursday, 16 July 2009

Terbitnya kerajinan

Semakin hari semakin rajin...
Bagus!!!

Aku nak juga korek rahsia budak-budak dekan...
macam mana diorang bole dapat dekan sem lepas...
Sedangkan susah rasanya sem itu...
Tapi diorang dengan selamba badak aje dapat dekan...
Apa rahsia tuan-tuan??

Study group kot...
Banyak doa kot...
Study maut kot...
Entahla...

Sudah membiasakan diri dengan kehidupan baru...
Akhirnya memilih law and economics sebagai subjek elektif...

Cikgunya gila...
Hanya M.U. fan je yang boleh masuk kelas die...
Belajar 30 minit, merapu meraban 1 jam...huhu
Tapi seronok dapat belajar eco...
Dengan cikgu yang mulut jahat dan kurang bermoral...
Alasannya kurang bermoral di dalam kelas kerana katanya ini bukan kelas moral tapi ECO!!

Thursday, 9 July 2009

Kemalasan

malas nak g kelas
malas nak study
malas nak g surau
malas nak g DC
malas nak g roll call
malas nak turun latihan
malas nak beli buku

ape yang rajin??
tengok movie!!!

Saturday, 4 July 2009

Ice Age 3


Tengok ice age 3 tadi...
bawak 2 orang adik perempuan aku...
cerita dia funny terutama watak sid...
skrip die mantap r...
tapi tak feel r tengok coz tempat dudok xsyok...

lagi satu tak best coz masuk lambat sikit...
sepatutnya masuk pukul 9.30...
adik bongsu akula punye pasal...
aku nak makan burger tepi jalan je...
tapi die plak banyak songeh...
nak makan benda panasla...itula...inila...
nak tak nak layan jugaklah...
makanlah yong tau fu...

bayangkan wayang start 9.30, pukol 9.00 baru order minum...
so kami melantaklah cepat2...
itupun still masuk lewat...

haish...habisdah cuti sem...
esok nak transit umah atok kt ulu kelang...
ahad baru gerak shah alam...
apelah nasib aku sem ni...

Tuesday, 30 June 2009

Izuddin Hilmi Mohamad Zaini


Kawan aku,Izuddin Hilmi Mohamad Zaini yang belajar di UM telah di tahan polis rabu lepas untuk membantu siasatan polis tentang contengan perkataan "C4", "puaka" dan "Altantuya" di dinding dewan UM.

Yang paling mengejutkan penahanan dia lewat dimaklumkan kepada warisnya. Bapanya hanya mengetahui penahanan dia melalui rakan-rakannya.

Padanlah dia tak online. Rupa-rupanya dah kena cekup.

Ya Allah...
Kau selamatkanlah rakanku ini...
Janganlah biarkan kes Kugan berulang kembali...

Berita penangkapan klik di sini, sini

Blog izzuddin klik di sini.

cermin


Tengoklah cermin...
Mesti nampak diri kita...
"Wow! Boleh tahan juga aku ni, taklah seburuk shrek", kata si obama.
Kata abu shah pula, "Tapi ramai orang meluat dengan kau!".

Dalam kehidupan, kita seringkali merasa bahawa kitalah yang sempurna...
Apa yang kita lakukan semuanya tepat dan benar belaka...
Pada masa yang sama kita lupa tentang tanggapan orang yang berada di sekeliling kita...
Ramai yang merasa dirinya sempurna...
Tanpa dia menyedari rakannya amat membencinya...

Suatu hari baru dia tersedar dari lena...
Kerana mendengar rakannya mengutuk dari belakang akan tingkah dirinya...
"Oh, rupanya perangaiku tidak disenangi mereka", kata osama.
Ingatkan dia sempurna, tetapi rupa-rupanya penuh cacat-cela...

Orang kata persetankan pandangan orang lain...
Janji kita hidup bahagia...
Mereka hanya dengki dengan kita...
Bagiku caraku, bagimu caramu...
So what?

Tapi ada juga yang selalu mengalah...
Bukan lemah tapi demi seorang sahabat...
Dia sanggup menyakitkan dirinya...
"Tidak mengapalah, semoga jasaku ini dibalasi Tuhan di sana nanti", kata najib.

Aku bagaimana?
Ada sesiapa yang tidak suka akan caraku?
Ada sesiapa yang sakit hati denganku?
Aku tida tahu semua ini...
Kamulah cerminku...
Maka tegurlah aku dengan penuh hikmah...
Moga-moga tuhan merahmati kau dan aku

Monday, 29 June 2009

Realiti atau ilusi?

Thursday, 25 June 2009

Revenge of the fallen



aku g tengok transformers tadi....
2 jam setengah lebih kurang...bapak lame cerita tu....
menarik tetapi biase je plus ade watak-watak baru...
paling aku tertarik jetfire...watak robot tua tapi bersemangat waja...
jetfire adalah pesawat sr-71 blackbird.

tengok wayang dengan kawan lama ma3x...
2 taun tak jumpe dia...
kenangan kat ma3x aku dengan dia banyak...
terutamanya aku selalu tiru kerja tutor dia...
bukan sebab aku malaz ek, tapi sebab tak tercapai akalku untuk buat soalan tu....
sudah rancang cuti sem depan untuk camping di pulau pangkor...
harap-harap menjadi:)



SR-71 blackbird

Tuesday, 23 June 2009

NAZAR


Kalau korang rasa lemah sangat,
rasa down sangat untuk dapatkan sesuatu,
misalnya nak dapat result exam yang diidamkan hati,
Islam ada bagi satu cara...

iaitu NAZAR.

Bernazarlah dengan benda yang mampu kita buat,
jika Tuhan izinkan kita untuk memperoleh perkara yang kita idamkan itu,
maka kita buatlah apa yang telah kita janjikan itu.

misalnya...
Ya Allah, aku bernazar atas namaMu yang aku akan sedekah RM10 untuk setiap A yang aku perolehi dalam exam nanti ke jalanMU.

Insyallah, sejahat mana pun kita atau sehina mana pun kita di mata Tuhan, atleast ada lah jugak benda yang Dia boleh tengok untuk buat pertimbangan samada nak makbulkan permintaan kita atau tak.

Selepas usaha, maka kita bertawakallah dan juga ulangilah nazar kita itu setiap kali doa. Semoda kita perolehi kejayaan.

Friday, 19 June 2009

Penularan virus GILA BABI


Sekarang ini musim penularan virus GILA BABI.

Apa? Betul?

Betul kawan-kawan....

Gila babi hendak marah-marah. Melenting sana, melenting sini. Suruh orang itu berhenti, suruh orang ini duduk diam. Tidak boleh langsung hendak berbeza pendapat. Biarlah dia hendak bercakap pasal kerajaan perpaduan. Freedom of speech.

Gila babi hendak menjerit dalam dewan rakyat. Jeritlah puas-puas. Biar satu dunia tahu. Kami boleh tersengih atau ketawa guling-guling sahaja. Bukankah kuasa membubarkan DUN terletak di tangan Sultan?

Gila babi hendak buat jambatan ketiga. Tak payah! Runtuhkan tambak johor senang cerita. Sultan Johor pun tak berkenan. Hentikanlah. Runtuhkan tambak johor itu dan gantikan dengan jambatan. Jambatan apa? Jambatan 10 tingkat. Baru "grand"!

Gila babi hendak wajibkan lulus untuk subjek Bahasa Inggeris dalam SPM. Tidak payah. Subjek sejarah yang sepatutnya wajib lulus. Sebab apa? Sebab ramai yang sudah buta sejarah. Satu pihak kata hanya UMNO yang terlibat dalam proses memerdekakan Malaya. Habis, mana pergi Dr. Burhanuddin Helmi, Ahmah Boestamam, Ishak Hj. Muhammad dan banyak lagi tokoh-tokoh yang memperjuangkan kemerdekaan? Satu pihak lagi tidak hormat langsung kontrak sosial nenek-moyang kita. Kami sudah bagi kerakyatan, jadi janganlah ungkit hak istimewa kami. Lagi perit apabila ada Melayu bangsat yang sokong. Bodoh!

Penularan wabak ini dijangka akan berterusan sehingga hari kiamat...

Friday, 12 June 2009

Selamat Hari Bapa

Kepada bapaku...
semoga panjang umor
dan dirahmati tuhan

Aiya! Result turun banyak oo...

Nak tayang result tapi bile paste slip tu dia jadi berterabur. 3.16 sem ni. turun gler dari sem lpaz. cgpa 3.27.bel n contract b-, consti,tort,mls b, arab n ctu a, suksis a-

xda c.....rasa mcm xda perasaan sekarang ni...

tima kasih cikgu bel kasi b-"terharu"

tapi syukur Tuhan

Tahniah kawan2..sem dpan kite pulon abis..xda dating2

Friday, 29 May 2009

Perjanjian Sang Si Perba (Sang Sapurba) Dengan Demang Lebar Daun


Dipetik dari: http://suarasaktii.wordpress.com/2008/07/28/perjanjian-sang-si-perba-dengan-demang-lebar-daun/

Menurut Sejarah Melayu, ia berlaku apabila Raja Suran berketurunan Iskandar Zulkarnain masuk ke dalam laut dan berkahwin dengan Puteri Mahtabul Bahri, puteri raja Aftabul ‘Ard kerajaan Basram di bawah laut. Hasil daripada perkahwinan ini, lahir tiga orang anak, Nila Pahlawan, Kerishna Pendita dan Nila Utama. Mereka dikatakan muncul di Bukit Siguntang, di tengah Sungai Melayu yang hulunya di Gunung Maha Miru, dekat padang Penjaringan dalam negeri Palembang (pada waktu itu, negeri ini dikenali sebagai kerajaan Buddha Sriwijaya sebelum kemunculan kerajaan Hindu Majapahit).

Setelah mereka muncul di Bukit Siguntang, Palembang, tiga beradik ini bertemu dua orang wanita, Wan Empok dan Wan Walini yang sedang berladang di sana. Dipendekkan cerita, Wan Empok berkahwin dengan Nila Pahlawan, Wan Malini dengan Kerishna Pendita. Nila Utama pula mendapat gelaran baru sebagai Sang Si Perba.

Menurut Sejarah Melayu, pada masa itu Palembang sedang diperintah oleh seorang raja yang dipanggil Demang Lebar Daun. Apabila mendengar khabar ada anak raja besar keturunan Iskandar Zulkarnain turun di Bukit Siguntang, baginda pun terus ke sana untuk bertemu-muka dan mengambil berkat kebesaran anak raja itu.

Berita ini tersebar jauh ke merata tempat sehingga raja-raja lain pun turut sama bertumpu ke situ. Sesetengah raja datang membawa kaum keluarga mereka. Maka Sang Si Perba pun mengambil mana-mana puteri raja yang elok untuk dibuat isteri dan mereka menerima sahaja kerana rasa bertuah bermenantukan anak cucu Iskandar Zulkarnain. Malangnya, semua puteri ini kedal setelah “dijamah” baginda (Tak pasti ‘kedal’ penyakit apa. Mengikut ceritanya, ini berlaku disebabkan ketinggian daulat baginda).

Tersebutlah nama Wan Sendari anak Demang Lebar Daun yang cantik paras rupa. Sang Si Perba ingin memperisterikannya tetapi si bapa pula takut puterinya pun akan kedal juga. Maka sembah Demang Lebar Daun, “Jikalau anak patek tuanku peristeri, nescaya kedal ia. Tetapi jikalau tuanku mahu berwa’adat (berjanji sumpah setia) dengan patek, maka patek persembahkan anak patek ke bawah duli Yang di-Pertuan.”

Mengikut Sejarah Melayu, Demang Lebar Daun adalah orang yang pertama menggunakan bahasa “Yang di Pertuan” dan “Patek” apabila bercakap dengan raja, kerana Sang Si Perba itu keturunan raja-raja besar… Maka titah Sang Si Perba: “Apa yang dikehendaki oleh bapaku itu?”

Sembah Demang Lebar Daun: “Adapun tuanku, segala anak cucu patek sedia akan jadi hamba ke bawah duli Yang di-Pertuan; hendaklah ia diperbaiki oleh anak cucu duli tuanku. Dan jika ia berdosa, sebesar-besar dosanya pun, jangan difadhihatkan, dinusta dengan kata-kata jahat. Jikalau besar dosanya dibunuh, itupun jikalau berlaku pada hukum Shara’.”

Sang Si Perba pun bertitah: “Akan minta bapa itu hamba kabulkanlah. Tetapi hamba minta satu janji pada bapa hamba…”“Janji yang mana itu, tuanku?”“Hendaklah akhir zaman kelak anak cucu bapa hamba jangan derhaka pada anak cucu kita. Jikalau ia zalim dan jahat pekerti sekali pun”. “Baiklah tuanku. Tetapi jikalau anak buah tuanku dahulu mengubahkan dia, maka anak cucu patek pun mengubahkanlah.”Titah Sang Si Perba: “Baiklah, kabullah hamba akan wa’adat itu.”
Mereka pun bersumpah-sumpahan serta berteguh janji, barang siapa yang mengubah perjanjian itu dibalikkan Allah bumbung rumahnya ke bawah, tiangnya ke atas.

Aku sengaja memaparkan kisah sejarah ini terlebih dahulu sebagai pembuka wacana dalam blog aku ini.Ini kerana kisah sejarah purba ini jelas membawa makna yang tersirat yang wajar diteliti oleh generasi hari ini.Ringkasnya jika pemimpin menyiksa rakyat pada hari ini rakyat sememangnya ada hak untuk menentang.

Wednesday, 27 May 2009

Rase nak nangez

Aku petik cerita ni dari blog kawan aku....
Khas buat cik noor yang ku sayang...

Wahai teman-teman sekalian,
Kisah ini datang dari lubuk hati saya sendiri, apa yang saya rasa dan apa yang saya alami sendiri. Saya tidak bermaksud untuk mengeluh apatah lagi mengingkari apa yang telah Allah s.w.t tetapkan kepada saya dan kita semua orang yang beriman dengan-Nya. Kisah ini saya khabarkan agar apa yang saya lalui tidak berlalu begitu saja tanpa saya kongsi dan tanpa saya rekodkan sebagai panduan bagi diri saya sendiri untuk hari-hari kemudian.
Saya sama seperti orang lain, punya keinginan untuk menyayangi dan disayangi. Walau bagaimanapun, tidak mudah bagi saya untuk jatuh hati pada seorang wanita. Saya tidak mencari seorang wanita untuk dijadikan kekasih, tetapi saya mencari seorang teman pendamping hidup saya hingga ke akhir hayat saya. Seorang yang boleh mengingatkan saya kiranya saya terlupa, dan yang paling penting wanita yang amat saya percayai untuk mendidik anak-anak saya kelak dan generasi yang akan lahir daripada keluarga kami nanti. Untuk itu, sejak di bangku sekolah lagi saya telah letakkan beberapa syarat bagi seorang wanita untuk hadir dalam hidup saya, dan dialah orangnya.
Dalam masa beberapa bulan saya belajar di sebuah pusat pengajian tinggi di Petaling Jaya, banyak perkara yang telah saya pelajari. Yang paling penting buat saya ialah, bagaimana saya mula mengenali wanita-wanita dalam hidup saya kerana saya sejak dari sekolah rendah belum pernah bergaul secara langsung dengan seorang wanita pun dan saya amat peka terhadap larangan pergaulan antara lelaki dan wanita kerana saya bersekolah di sebuah sekolah menengah agama lelaki berasrama penuh. Lantaran itu, saya tidak pernah punya hati untuk memberi cinta atau menerima cinta walaupun peluang itu hadir beberapa kali.
Saya mula mengenali si dia apabila kami sama-sama terpilih untuk mengendalikan sebuah organisasi penting di tempat kami belajar. Ditakdirkan Allah s.w.t, dia menjadi pembantu saya. Dari situlah perkenalan kami bermula.
Dia seperti yang telah saya ceritakan, bertudung labuh dan sentiasa mengambil berat tentang auratnya terutama stokin kaki dan tangannya. Itulah perkara pertama yang membuatkan saya tertarik padanya. Dia amat berhati-hati dalam mengatur butir bicaranya, bersopan-santun dalam mengatur langkahnya, wajah yang sentiasa berseri dengan iman dan senyuman, dan tidak pernah ke mana-mana tanpa berteman. Suaranya amat sukar kedengaran dalam mesyuarat kerana dia hanya bersuara ketika suaranya diperlukan dan tidak sebelum itu. Saya melihat dia sebagai seorang mukminah solehah yang amat menjaga peribadinya dan maruah dirinya. Saya tidak pernah bercakap-cakap dengannya kecuali dia punya teman di sisi dan atas urusan rasmi tanpa dipanjangkan-panjangkan. Saya seorang yang amat kuat bersembang dan sentiasa punya modal untuk berbual-bual seperti kata teman saya, tetapi dengan dia saya menjadi amat pemalu dan amat menjaga. Bagi saya, itulah wajah sebenar seorang wanita solehah. Dia mampu mengingatkan orang lain dengan hanya menjadi dirinya, tanpa perlu berkata-kata walau sepatah.
Pada hari terakhir saya di sana, saya punya tugas terakhir yang perlu saya selesaikan sebelum saya melepaskan posisi saya dan semua itu melibatkan dia. Sebaik sahaja semua kerja yang terbengkalai itu siap, saya mengambil peluang untuk berbual-bual dengan dia. Saya bertanya perihal keluarga dan apa yang dia rasa bertugas di samping saya untuk waktu yang amat sekejap itu. Alhamdulillah dia memberikan respon yang baik dan dari situlah saya mula mengenali dengan lebih dalam siapa sebenarnya pembantu saya ini. Namun, apa yang memang boleh saya nampak dengan jelas, dia amat pemalu dan dia amat kekok semasa bercakap dengan saya. Selepas itu barulah saya tahu, sayalah lelaki pertama yang pernah berbual-bual dengan dia bukan atas urusan rasmi sebegitu. Di situlah saya mula menyimpan perasaan, tapi tidak pernah saya zahirkan sehinggalah saya berada jauh beribu batu daripadanya.
Semasa saya berada di Jordan, saya menghubunginya kembali dan menyatakan hasrat saya secara halus agar dia tidak terkejut. Alhamdulillah, dia menerima dengan baik dan hubungan kami berjalan lancar selama empat bulan sebelum saya balik bercuti ke Malaysia. Kadang-kadang saya terlalai dalam menjaga hubungan kami dan dialah yang mengingatkan. Dialah yang meminta agar kami mengehadkan mesej-mesej kami agar tidak terlalu kerap. Semua itu menguatkan hubungan kami dan bagi saya dialah teman hidup yang sempurna buat saya.
Walau bagaimanapun, sewaktu saya pulang ke Malaysia bulan lepas, ummi dapat menghidu perhubungan kami. Saya tahu ummi tidak berapa suka anak-anaknya bercinta tetapi saya tidak pernah menjangka ummi akan menghalangnya. Tetapi perhitungan saya silap, amat silap.
Buat pertama kali, adik perempuan saya memberitahu ummi sudah tahu perihal saya dan ummi tidak suka. Saya tidak pernah menganggapnya sesuatu yang serius sehinggalah ummi bercakap secara peribadi dengan saya pada satu hari. Saya masih ingat lagi kata-kata ummi yang buat saya tak mampu membalas walau sepatah.
“I haven’t found any entry in Islam that permit what you are doing right now. I haven’t heard from anyone that love before marriage is permitted. But I know there’s no relationship between male and female except for what is very important and official between them. So, may I know what kind of relationship you are having now and I want to hear it from your mouth that it is legal in what you have been learning until now.”
“Not a single phrase, nor a word.”
“My sweetheart, if you want to build a family, a faithful one, you can never build it on what Allah has stated as wrong and proven false by the way Rasulullah p.b.u.h has taught us. A happy and blessed family come from Allah, and you don’t even have anything to defend it as blessed if the first step you make is by stepping into what He has prohibited. You can’t have a happy family if Allah doesn’t help you so, and you must know in every family that stands until their dying day, they have Allah on their side. You can’t expect Him to help you if you did the wrong step from the very beginning.”
Saya tiada kata untuk membalas kerana semuanya benar. Saya tahu kebenaran itu sudah lama dulu, tetapi saya tak mampu untuk melawan kehendak nafsu saya sendiri. Saya akui, saya tertipu dengan apa yang dipanggil fitrah, dan apa yang dipanggil sebagai keperluan manusia. Cinta tak pernah membawa kita ke mana, andai cinta itu bukan dalam lingkungan yang Allah redha. Tiada cinta yang Allah benarkan kecuali selepas tali perkahwinan mengikatnya. Itulah apa yang telah saya pelajari lama dahulu dan dari semua kitab Fiqh yang saya baca, tiada satu pun yang menghalalkannya. Saya tahu kebenaran ini sudah lama dahulu, tetapi saya tidak kuat untuk menegakkannya. Saya tidak mampu untuk menundukkan kemahuan hati saya. Dan kata-kata ummi memberikan saya kekuatan untuk bangkit kembali dari kesilapan saya selama ini.
Ummi berkata:
“It’s not me who want you to make a decision like this, but Allah tells you so.”
Saya percaya, itulah yang terbaik buat saya dan dia. Dengan kekuatan itulah saya terangkan kepadanya, dan alhamdulillah dia faham. Amat faham. Walaupun air matanya seakan air sungai yang tidak berhenti mengalir, tetapi dia tahu itulah yang terbaik buat kami. Dia meminta maaf kepada ummi kerana menjalinkan hubungan yang tidak sah dengan saya, tetapi ummi memberi isyarat, janganlah bimbang. Andai ada jodoh kamu berdua, insya-Allah, Dia akan temukan kamu dalam keadaan yang jauh lebih baik dari sekarang.
Hidup saya sekarang lebih tenang kerana tiada apa yang menggusarkan hati saya lagi. Hidup saya lebih suci dan saya boleh bercakap kembali tentang agama saya dengan lebih bebas tanpa dihantui oleh perasaan berdosa. Bagi saya, dan dia, inilah saat untuk kami muhasabah kembali diri kami dan kami betulkan kembali segala kesilapan yang telah kami buat. Inilah saat untuk kami kejar kembali cita-cita kami dan sediakan diri untuk menjadi seorang ibu dan ayah yang berakhlak mulia dan berperibadi tinggi. Inilah masanya kami insafi kembali keterlanjuran kami dahulu dan memohon moga-moga Allah sudi maafkan kami.
Sesungguhnya Ya Allah, aku insan yang sangat lemah. Aku tidak mampu melawan godaan syaitan yang tidak pernah jemu, juga hambatan nafsu yang tidak pernah lesu. Ampunkanlah aku.
Walau bagaimanapun, perpisahan ini hanya untuk sementara. Saya telah berjanji dengan diri saya sendiri, dialah yang akan jadi teman hidup saya nanti. Sesungguhnya pencarian saya untuk seorang calon isteri telah berakhir. Insan seperti dia hanya satu dalam seribu. Mana mungkin saya melepaskan apa yang amat berharga yang pernah hadir dalam hidup saya. Insya-Allah, sekiranya Allah s.w.t panjangkan umur, sebaik sahaja saya tamatkan pengajian saya di sini, saya akan kembali ke Malaysia dan melamarnya untuk menjadi permaisuri di hati saya. Insya-Allah, saya akan setia menunggu saat itu, dan saya akan berusaha sedaya-upaya saya untuk mengekalkan kesetiaan saya.
“Sekiranya kita telah bertemu dengan seorang insan yang amat mulia sebagai teman dalam hidup kita, janganlah lepaskannya kerana kita tidak tahu bilakah pula kita akan bertemu dengan insan yang seumpamanya.”
Siapakah lagi dalam dunia ini yang menjaga adab berjalan antara lelaki dan perempuan sebagaimana yang ditunjukkan oleh Nabi Musa a.s dan puteri Nabi Syuaib a.s beribu-ribu tahun dahulu?
Mafraq, Jordan

Tuesday, 26 May 2009

KENALI : MAT INDERA, komunis tapi....



Dipetik dari:http://muor76.blogspot.com/2008/04/mat-indera.html

Nama penuh: ahmad bin indera, berdarah pahlawan daripada keturunan datuk bentara husin lela pahlaan siak seri inderapura yang menjadi panglima kanan sultan sharif di siak.

memiliki sifat terpuji seperti lemah lembut, peramah, mudah tersenyum, suka melawak, tidak mudah marah dan tidak gemar menyakiti hati orang lain.

seorang hafiz al-quran, gemar bernasyid, berkasidah dan berzanji. berguru kepada kiayi haji fadzil bentan yang menjadi salah seorang guru dan penasihat dymm sultan ibrahim

dilahirkan pada 1920 di kampung gombak, peserai, batu pahat.

menamatkan persekolahan peringkat darjah enam sekolah agama pada tahun 1937, dan bertugas sebagai seorang guru agama di parit setongkat, muar.
melibatkan diri dalam politik dengan tujuan memerdekakan tahahair daripada penjajahan inggeris

menjadi ahli sayap pemuda parti kebangsaan melayu malaya (PKMM) yang dipimpin dr burhanuddin al-helmy dan ishak haji mohammad, dikenali sebagai angkatan pemuda insaf (API), atau dikenali sebagai angkatan pembunuh inggeris oleh golongan pemuda fanatik

mat indera telah masuk ke hutan dan meneruskan perjuangan secara gerila pada bulan jun 1948, mungkin terpengaruh dengan perjuangan indonesia menentang belanda, dan bergerak di daerah muar, sekitar kawasan lenga, pagoh, jorak, bukit kepong dan poris. satu2nya gerila di hutan ialah kumpulan orang2 cina dikenali sebagai bintang tiga. nak taknak mat indera perlu membina hubungan dengan mereka sebagai pelindung walaupun hakikatnya matlamat perjuangan berbeza, lalu mat indera dicop sebagai komunis yang ganas, berbahaya dan tidak beragama.mat indera menjadi ketua komunis melayu bagi daerah muar,batu pahat dan melaka.

dikaitkan dengan peristiwa serangan balai polis bukit kepong. sebaliknya menurut saksi, seorang anggota polis marin bernama abu bakar yang terselamat dalam serangan, mat indera tidak menyerang, sebaliknya melindungi dan menyelamatkan keluarga anggota polis. mat indera memang bertanggungjawab mengarahkan serangan tetapi arahan yang diberikan ialah untuk menangkap beberapa orang anggot polis yang berjudi dan mabuk pada malam tahun baru cina, sebaliknya orang2 cina di bawah arahan beliau telah membuat pakatan rahsia dan mengingkari perintah lalu membakar dan membunuh polis.

inggeris ambil kesempatan untuk mengukuhkan dakwaan keganasan mat indera, lalu menawarkan $75,000 sebagai hadiah tawaran penangkapan. mat indera dikatakan mempunyai ilmu ghaib dan telah beberapa kali terlepas daripada tangkapan. namun salah seorang pengikutnya bergelar mat tukyo telah ditangkap inggeris dan dipujuk utk menangkap mat indera. mat tukyo berunding dengan 2 org lagi bernama beladang dan misban. bersetuju menerima tawaran setelah permintaan mereka untuk diberi ganjaran sekeping tanah untuk tapak rumah dan kebun diterima oleh inggeris.

pada malam 14 oktober 1952, mat indera diajak ke sebuah perjumpaan di kampung seri medan, dan dihidangkan tempe goreng dan air kopi yang bercampur dgn kecubung, menyebabkan rasa ngantuk dan mabuk, maka segala tangkal dicabut dan beliau ditewaskan. tangan diikat dgn lalang dan dibawa ke balai polis seri medan. dipercayai kehilangan tangkal dan ikatan lalang menggugurkan semua kekuatan ilmu kebal.

mat indera dipamerkan. ada yang suka, ada yang sedih. beliau dipenjarakan di beberapa tempat, dari batu pahat ke johor bahru, pulau pinang, pudu dan taiping. dalam penjara didera. akhirnya hukuman gantung sampai mati dilaksanakan pada jam 11 malam 30 januari 1953 di penjara taiping. keesokan hari, dikebumikan di kampung jambu air, taiping.

antara cerita lain tentang mat indera:

menahan komunis dari membunuh anggota polis yang cedera di depan balai polis
chin peng mengatakan sekiranya mat indera menyerah diri ketika itu, ramai melayu yang menyertai komunis akan mengikut jejaknya jugak.
adik mat indera mengatakan bukan mat indera yang mengetuai serangan balai polis bukit kepong
cerita orang
kali pertama kene tangkap, dia cakap nak semayang, mase amek air semayang dia ghaib
kali kedua, dia mintak nak sentuh rumput sebelum kene hukum bunuh, mase dia sentuh jer, dia terus ghaib
kali ketiga kene ngan buah kecubung

Dikatakan di hari dia hendak digantung orang kampung keluar beramai-ramai. Mereka berhimpun. Cop komunis yang ada padanya tidak diendahkan lagi kerana semua orang pada ketika itu tahu siapa mat indera yang sebenarnya, seorang yang lemah lembut, baik orangnya dan sentiasa melindungi. Di mata masyarakat pada masa itu, dia seorang pahlawan.

Sunday, 24 May 2009

CEPLOS


Cerita hantu lawak di TV9. Kalau tensen-tensen bolelah tengok. Moga-moga boleh enjoykan diri.Aku sebenarnya tak tahu pun pasal cite ni. Tapi menjadi abang kepada adik-adik perempuan yang masih bersekolah rendah dan berotak ribena lagi menyebabkan aku pun terjoin sekali diorang tengok cite ni.Apa nak dikata....

Mengisahkan seekor jin baik bersama tuannya menolong orang yang dalam kesusahan. Muka jin dia lawak betul...haha. Tambah pula Kaza degawan yang berlakon. Bertambah funny la cite tu. Salute kat degawan tu. Dia bole pegang watak jahat, baik, tegas dan funny. Dia jadi sarjan dalam cite polis, jadi dukun dan macam-macam lagi. Pendek kata dia pelakon serba boleh tapi sayangnya tak pernah menang award.

Hope korang layanlah cite ni. Best bangat!

Saturday, 23 May 2009

Khutbah jumaat


Biaselah hari jumaat, pe lagi nak buat bagi kaum lelaki. P semayang jumaat r... Selalu tajuk khutbah macam sial. Makan buah-buahan tempatanlah, cintai sungai kitalah, semua bosan. Tambah lagi kalau imam yang bagi khutbah pakcik tua yang rabun ataupun tak da gigi dah...Lagi bertambah tensen r dengar khutbah. Pendek kata penyampaian khutbah di sesetengah masjid tak menarik minat golongan muda untuk mendengar.

Tapi lain pula hari ni. Tajuk pun riak dalam ibadah. Amat menarik minat aku. Riak ni dikatakan sebagai syirik kecil taw... Ramai orang buat ibadah sebab riak, bukan ikhlas kerana Allah. Antara ciri-ciri ibadah yang tak ikhlas ialah ketika berseorangan dia tak buat ibadah tu tapi ketika ramai orang dia buat. Lagi satu kalau orang puji ibadah dia baru dia tambah ibadah dia tu. Tapi kalau orang keji ibadah dia terus dia tinggalkan. Itulah antara ciri-ciri ibadah yang tak ikhlas.

Rugi je orang yang tak ikhlas dalm beribadah. Bila aku lihat diri aku, rasa malu sangat kat tuhan. Munafik, riak, #%$@ semua ada. Apa yang tinggal kat diri aku? Apa lagi yang aku boleh pertaruhkan kat Tuhan? Kosong. Kalau buatnya mati sekarang memang sah ke sana la perginya.

Kesedaran ada, tapi nak lakukan tu amat susah sekali. Nikmat Tuhan beri tak terkiralah banyaknya. Selalunya nikmat tu ke jalan salah jugak yang digunakan. Ada duit habis ke wayang, dating. Memang sial. Merayap sana sini. Buat benda lagho.Alangkah best kalau boleh kembali ke zaman sekolah menengah dulu. Tak da wanita. Semua lelaki. Kawan pun semua bagus-bagus belaka. Syoknya. Dari sehari ke sehari nak bertaubat tapi aku lemah. Tak mampu. Tak kan dah tua baru nak mintak ampun banyak-banyak. Macamlah dah gerenti hidup sampai 70 tahun.....

Aku menunggu saat itu......saat aku bebas dari belenggu ini

Thursday, 21 May 2009

Nizar v Zambry

2 insan yang telah mengheret seluruh rakyat negeri Perak ke dalam kancah kecelaruan, kebuntuan dan ketidaktentuan. Mudah-mudahan yang gila kuasa tewas akhirnya...


Datuk Seri Ir. Muhammad Nizar Bin Jamaluddin

Umur : 52 Tahun
Tarikh Lahir : 17 Mac 1957
Tempat Lahir : Kampung Air Hitam Labu, Kampar Perak

Keluarga
Isteri : Fatimah Binti Taat
Anak : 8 Orang – Anaknya yang pertama merupakan lulusan BA Syariah Universiti Mut’ah, Jordan. Anak kedua pula lulusan hafiz al-Quran di Universiti Mut’ah Jordan. Anak yang ketiga juga lulusan hafiz al-Quran dari Universisiti Damsyik, Syria dan Universiti Lebanon. Manakala anak yang ke empat hingga ke lapan sedang belajar di beberapa pelbagai institusi pendidikan dalam negeri.

Taraf Pendidikan

Mendapat pendidikan awal di Kampar.
Sekolah Menengah Anglo Chinese, Kampar.
Sekolah Menengah Teknik, Persiaran Brash, Ipoh.
Advance Level (A Level) di Norwich City College Of Arts & Technology Norwich, Norfolk, England.
Sarjana Muda Sains Kejuruteraan Mekanikal dari University Of Aston di Brimingham, United Kingdom.

Pengalaman Kerja

Jabatan Kerja Raya bahagian bengkel dan kuari.
Perbadanan Pembangunan Bandar (UDA – Daya Urus).
Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang.
Perunding (M/E) Mecs Engineer.

Jawatan Dalam Parti

Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak.
Yang Di Pertua (YDP) PAS Kampar.

Keistimewaan

Selain boleh berbahasa Inggeris, ia juga boleh sedikit berbahasa Cina dan Tamil.
Walaupun lulusan dari luar negeri beliau mampu mengajar (buka kitab) di masjid-masjid dan suara-surau. Malah beliau sendiri mampu mengelenggarakan ibadah kurban termasuk penyembelihan bintang kurban.


Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir

TARIKH LAHIR: 22 Mac 1962
TEMPAT LAHIR: Pulau Pangkor, Perak
ISTERI: Datin Saripah Zulkifli
ANAK: Lima (Tiga perempuan, dua lelaki)

KELULUSAN AKADEMIK:
# PhD (Pemikiran Politik) Universiti Temple, Amerika Syarikat (1995)
# MA, Universiti Temple (1992) Falsafah politik dan Perbandingan Agama
# MA, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) (1991) Pemikiran Islam
# B Econs (Kepujian) UIAM (1987)

PENCAPAIAN:
# Anugerah Kepujian (PhD) 1995
# Geran Penyelidikan Universiti Temple (1993)
# Anugerah WAMY Konvokesyen Pertama UIAM (1987)

JAWATAN:
# Ketua Pemuda Umno Bahagian Pangkor (1992)
# Ketua Umno Bahagian Lumut
# Adun Pangkor (sejak 2004)
# Exco Pelajaran, Sumber Manusia dan Teknologi Maklumat Perak (2004-2008)

Wednesday, 20 May 2009

KEM NERAKA

Setakat umur aku sekarang, inilah kem yang paling teruk dari segi fizikal dan mental yang pernah aku lalui. Kem ini diadaptasi daripada latihan sebenar Pasukan Gerakan Am (PGA) atau dahulunya dikenali sebagai Pasukan Polis Hutan. Tetapi tidak sampai 30% daripada latihan sebenar. 6 hari bagaikan waktu yang cukup memeritkan dalam hidup aku. Tanyelah Cik Noor macam mana keadaan kaki aku yang melecet. 1 kuku rasanya sudah mati.

HARI 1
Bertempat di Markas PGA Briged Tengah, Cheras. Bermula dengan upacara perasmian. Melihat aksi skuad elit Tiger, Briged Tengah beraksi. Rasa teruja sangat tanpa sedar yang selepas itu bala akan datang. Kemudian terus masuk ke kelas yang mana kelas dibuat dalam khemah besar ala-ala khemah orang kahwin di tengah padang dalam keadaan panas terik! Cukup panas kerana terpaksa memakai but dan pakaian tebal( pakaian polis untuk masuk hutan). Petang harinya peserta tanpa sebarang amaran disuruh untuk berlari 2.4 kilometer dalam masa 15 minit! Aduh...Sudahlah pakai but keras. Habis hancur kakiku.

HARI 2
Ingatkan azab sudah berakhir tetapi rupa-rupanya celik sahaja mata terus dipaksa berlari menaiki bukit dan mengelilingi kem PGA tersebut. Cukup malang rasanya waktu itu. Melecet tambah parah tatkala but yang dipakai terasa semakin ketat. Tidak tahu kenapa. Semua peserta rasa ingin pulang sahaja ke kampung. Kemudian terus masuk ke kelas di tengah panas. Untuk pengetahuan, jarak antara kelas, dewan makan dan tempat penginapan cukup jauh dan kami terpaksa pergi ke tempat tersebut dalam keadaan berkawad. Seksanya tuhan sahaja yang tahu!

HARI 3
Seperti biasa masuk ke kelas untuk belajar membaca peta dan pandu arah. Turut diselitkan ialah cara ikhtiar hidup. Disebabkan semua sudah tidak bermaya, deraan dikurangkan oleh jurulatih...huhu. Akan tetapi pada malah hari selepas isya' kami telah dibawa menaiki trak polis. Mengapa? Untuk berlari 8 kilometer! Dengan kaki yang melecet teruk kami kuatkan semangat. Naik turun bukit tetapi destinasi yang dituju tidak sampai-sampai. Baju basah macam baru lepas terjun sungai. Penat bukan kepalang. Mujur di malam hari. Kami diiringi Skuad Elit Tiger. Dikatakan skuad elit ini boleh berlari sejauh 7 kilometer tanpa henti dengan membawa beg seberat 20 kilogram dan senapang M16.

HARI 4
Tibalah masa praktikal selepas semua teori dipelajari. Kami dibawa menaiki trak ke Hutan Simpan Sungai Sendat, Ulu Yam. Khemah didirikan. Hari pertama di hutan sudah merasa tidur dalam hujan. Cukup malang rasanya kerana badan yang penat terpaksa tidur dalam kebasahan. Menggigil kami kesejukan menjelang waktu Subuh.

HARI 5
Praktikal membaca peta dan pandu arah. Terpaksa berlari keluar masuk hutan untuk mencari arah yang telah ditetapkan oleh jurulatih. Kaki yang melecet telah hilang rasa pedihnya disebabkan terlalu lama sakit. Ada peserta wanita yang tercabut kuku. Sakit beb!

HARI 6
Paling mencabar. Hari praktikal ikhtiar hidup. Semua barang dan khemah dikemaskan. Kami dibawa oleh jurulatih sehelai sepinggang masuk ke hutan. Hanya water bottle dibenarkan dan sedikit makanan. Kami dibawa ke kawasan puncak bukit. Perjalanan ke sana tidaklah terlalu lama. Kaki yang sakit sudah tidak merasa apa-apa. Kami sampai di waktu petang. Tempat tidur dibuat menggunakan daun bertam. Malam itu kami akan bermalam di sini manakala jurulatih akan pulang ke kem. Terasa amat sejuk. Mujur hujan tidak jadi turun. Kami bergilir-gilir mengawal khemah bimbang diserang binatang buas ataupun Skuad Elit Tiger. Disebabkan tempat tidur sudah penuh aku tidur di bawah pokok sahaja, beralaskan tanah dan berbumbungkan langit luas. Selepas Subuh terdengar bunyi bom dan tembakan. Kami diserang Skuad Elit Tiger! Bom dan peluru olok-olok digunakan tapi bunyinya bagaikan berada dalam zon perang sebenar.

Pukul 10 majlis penutup diadakan. Semua peserta tidak sabar untuk menaiki bas dan pulang ke UiTM. Tetapi ada pula segelintir peserta yang tergedik-gedik hendak mandi sungai dikala majoriti peserta hendak terus pulang ke UiTM. Aku menjerit, "Sapa nak mandi aku terajang!". Pengakhirannya majoriti hendak pulang awal. Tidak tahan rasanya lagi.

Sejenak difikirkan kembali 6 hari tersebut terasa puas di hati kerana walaupun perit tetapi semua halangan berjaya diatasi. Mental mesti kuat! Dan apa yang penting?? "kerjasama!"

Sunday, 10 May 2009

KEM SUKSIS

Aku pulang semula ke UiTM semalam....
Ade kem SUKSIS selama seminggu...
Masuk hutan...
Aku malas sebenarnya tapi apakan daya...
Aku telah memilih jalan ini...
Buat masa ini, there's no turning back...
Pasrah jela walaupun aku rasa aku sudah cukup tua untuk bercamping:)

Friday, 8 May 2009

GILA KUASA dan PENGAKHIRAN SEBUAH TAMADUN




Sempat aku baca blog anis. Tak sangka dia boleh tulis pasal politik! Tajuknya pasal undang-undang rimba...haha. Tahniah anis:) Hampa dan sebak gaya bahasanya. Semua ini menandakan kegusaran hati rakyat marhaen tentang perkembangan politik di negeri yang kami cintai ini.

Aku sudah dengar cerita dua-dua pihak baik BN dan PR pasal krisis DUN di Perak. Kalau korang tengok internet, semua akan condong ke PR. Lain pula kalau korang tengok akhbar atau TV yang mana akan condong ke BN.

Wartawan sudah hilang kredibiliti. Tak nampak langsung laporan yang neutral. Semua laporan bias baik di internet mahupun di TV. Inilah akibat apabila kuasa merajai dan merasuk diri.

Semua kekusutan ini boleh selesai kalau ada kompromi dan tolak ansur antara kedua pihak. Cuba lupakan ego masing-masing dan fokus untuk membantu rakyat bukan untuk mengejar pangkat, kuasa dan kemegahan semata-mata. Demi kepentingan rakyat, cuba bina sebuah kerajaan perpaduan dan berusaha bersama-sama untuk membantu rakyat menghadapi kemelesetan ekonomi.

Tapi disebabkan syaitan telah menguasai diri, kuasa jadi keutamaan. Prinsipnya mudah, apa nak jadi, jadilah, janji aku berkuasa! Satu pihak sanggup menghalau speaker dengan cara yang amat hina(lihat gambar). Hatta masyarakat zaman batupun tidak berbuat begitu rasanya. Satu pihak yang lain sanggup berdiri di atas meja semata-mata untuk mengherdik dan menghina pihak yang satu lagi(maaf, aku tidak dapat sertakan videonya). Tidakkah ini semua kerja-kerja orang gila kuasa yang hilang kewarasan dan tidak bertamadun?

Badan perundangan kita sudah sama gayanya dengan negara-negara tertentu yang mana tumbuk menumbuk dan maki hamun merupakan satu kebiasaan dalam sidang. Tak ada apa yang hendak dibanggakan lagi dengan sistem kita mahupun pemimpin-pemimpin kita yang katanya berjuang menegakkan keadilan demi rakyat. Hakikatnya mata mereka telah kabur dek kuasa dan wang sehingga sanggup bertopengkan keadilan untuk memenuhkan poket sendiri.

Satu pihak lagi kerana terlampau lama bergelumang dengan kontrak dan wang tidak sanggup untuk melepaskan kuasa. Sanggup bermati-matian untuk mempertahankannya. Alangkah baiknya jika kita dilahirkan di zaman yang mana Muhammad sebagai pemimpinnya.

Bayangkan jika keadaan kucar-kacir ini berterusan. Maka tidak mustahil untuk berakhirnya sebuah lagi tamadun. Yang mana kehebatannya terletak pada kegilaan pemimpinnya kerhadap kuasa! Cukup manis...dalam kepahitan.

p/s: Polis, mintak ampun. Jangan tangkap gua...hehe

Tuesday, 5 May 2009

Kawan-kawan lama...


Aku kiri sekali, barisan tengah...sekolah menengah.

Malam ni malam memperingati kawan-kawan lama...

Start dengan sekolah rendah...Sekolah Kebangsaan Bukit Damar, Lanchang, Pahang. Merasalah aku menetap di FELDA memandangkan emak ayah aku cikgu. Ramai kawan dekat sekolah ni tetapi yang aku contact sampai sekarang hanya seorang je. Itu pun jarang sangat. Lama tak jumpa dia. Sekali jumpa, alamak dah besar panjang...hehe. Teringat zaman budak-budak main sorok-sorok dalam hutan belakang sekolah agama dulu...huhu

Sekolah Kebangsaan Muhammad Saman, Manjung, Perak. Masuk sekolah ni time darjah 5. Kawan-kawan ramai jugak. Banyak kenangan manis. Tapi ade yang sudah meninggal. Terjun lombong masa tengah khayal. Kawan yang paling berjaya pun sekarang buat medik di Indonesia. Kawan-kawan lain kebanyakan kerja kampung. Kutip buah kelapa dan ada juga yang kerja kilang.

Alam menengah aku di Sekolah Izuddin Shah, Ipoh. 5 tahun belajar di Ipoh. Terlampau banyak kenanagan manis di alam sekolah menengah. 5 tahun wajib sembahyang jamaah tiap-tiap waktu di musolla. Tiap-tiap hari dengar tazkirah, kuliah, baca yasin dan sebagainya. Alangkah manisnya hidup. Tapi waktu itu rasa terbeban dek semua benda itu. Sekarang baru rase menyesal. Memandangkan sekolah agama, jadi adalah asas-asasnya dalam diri ini walaupun sekarang perangai sudah tak keruan.haha

Kolej Matrikulasi Perak, Gopeng. Tak lama aku di sini. Cuma satu sem sahaja. Lepas itu terpaksa angkat kaki. Bagi aku hidup yang paling menyesakkan adalah di matrikulasi. Hari-hari wajib study. Kalau tidak akan ketinggalan dan tak boleh study last minute sebab tak sempat nak khatam semua. Tapi aku still buat bodoh. Hari-hari tidur. Macamlah pandai. Tutor pun semestinya copy kawan. Dekat sini juga mula kenal wanita. Kenal si dia. Ramah orangya. Manis semestinya. Tapi gedik sangat! Nak buat macam mana kalau hati sudah suka. Mula-mula benci, lama-lama lain jadinya. Tapi itu hanya sementara.

Aku lari ke UiTM Merbok. Ambil asasi undang-undang. Aku selalu kawan dengan budak-budak baik, budak-budak skema tapi di sini aku dapat 5 orangt roomate yang gila-gila sifatnya. Tidaklah jahat tetapi cukup berbeza dengan kawan-kawan lamaku. 1 daripada roomateku part 1 sudah kena dismiss. Kenapa? Kerana hidup dia terbalik. Siang tidur, malam berjaga. Seronok kawan dengan mereka. Mengingatkan aku yang dunia ini bukan sahaja dipunyai oleh golongan baik-baik. Walaupun mereka gila-gila tapi ada satu sifat yang aku sangat kagumi, mereka tidak loket, tidak berkira. Terutamanya wang dan makanan. Kata mereka wang boleh dicari tapi kawan payah ditukar ganti. Aku kenal wayang di sini. Sampai sekarang aku ketagih nak tengok wayang. Buat masa ini, rasanya kenangan di sinilah yang paling enak. Aku kenal erti sebenar persahabatan di sini. Diberi oleh kawan-kawan yang gila-gila tapi aku cukup terharu. Terima kasih kawan-kawan lama!

Monday, 4 May 2009

Selamat tinggal Cnoor!

sebab aku dah balik rumah...
tak dapatlah teman kamu makan g..haha
tata

lepak umah...
hari first..
sekor kucing sesat n tidur dalam rumah
habis die muntah atas karpet
bengang aku sebab akulah yang kene basuh
haish!!!
kucing oh kucing...

takziah kat kucing suria yang kene lenyek kete...

Sunday, 3 May 2009

MLS

ni laporan terakhir untuk exam sem ni....
ntah kenape aku trase lame sangat dalam dewan tadi...
selalu kalo exam aku mesti tekejar-kejar nak siapkan tapi tadi....
cukup relax...pandang kiri pandang kanan...
setelah aku buat analisis rupa-rupanya tadi sikit sangat benda yang aku nak tulis...
padanla aku relax je...hahaha

banyak jugak merepek tadi...macam buat karangan bel..hehe
mujurlah cikgu aku banyak kasi soalan tutor yang sebijik macam soalan exam tadi...haha
malam tadi aku buat tutor je balik...
tak larat den nak khatam semua MLS tu....
banyak siot!!!

tahniah untuk amirul syafiq mahadi kerana berjaya mengharungi exam sem 2....
mudahan kita semua tak akan sekelas dengan junior part 2 sem depan...kah3

Thursday, 30 April 2009

CROW ZERO II



Aku nak share satu movie dengan korang hari ni. Movie yang mengisahkan samseng-samseng sekolah Jepun. Untuk jiwa seorang lelaki aku rase movie ni memang sesuai tapi bagi wanita-wanita lembik...sorry to say..haha.

Crow Zero I pasal konflik samseng-samseng dalam sekolah yang bernama Suzuran. Aku tengok berulang kali. Best siot tengok diorang berebut nak jadi kumpulan samseng terhebat di sekolah tu. Pelakon-pelakon die walaupun watak samseng tapi macho seyh!

Crow Zero II baru keluar wayang kat Jepun. Kali ni pasal pergaduhan antara sekolah pulak. Lagi meletup! Skinhead pun ade! Aku belum tengok lagi. harap-harap dapat download.haha. Tak sabar dah ni.....yahooo!


Suzuran High School

lawan

Housen Gakuen High School


Ketua-ketua samseng Suzuran


Ketua-ketua samseng Housen


Diorang gaduh


Ketua samseng Suzuran High School



Nak tengok nak tengok nak tengok.Tapi exam tak habis lagi muahaha.

Tuesday, 28 April 2009

TORT

ya...
lepas je buat tort macam2 jawapan keluar dari membe2 sebelah.
yang penting semua orang de jawapan berbeza sampai tak taw mane btul mane salah.
dala tekejar-kejar nak siapkan....hasilnya, satu karya yang buruk tulisan dan tak taw kebenarannya.hehehe

tensen memang ade tapi taklah seteruk subjek-subjek sebelum ni.
kepala still lagi rase berputar-putar dek kerana tidur yang tidak mencukupi.
bukan tak cukup, tapi tak tidur pun semalaman!

aku pasrah jela...tawakal tu ala Allah.
pe Kau bagi aku terima jela...

Saturday, 25 April 2009

Tengok wayang dengan adam de souza

arini tengok wayang..
kt bukit raja
cite queen langkasuka..
cite die biase je..
saje-saje p wayang nk release tensen consti tpi...
tak sedar yang azab tort pulak menanti

kau tunggu tort!
aku tengah hangin satu badan ni.
aku jumpe ko selase ni memang aku blasa cukup2
kalo ko x kena blasa memang aku la kan yang akan kne blasa teruk dengan ko pulak
kahkahkah....doakan aku semua

Friday, 24 April 2009

CONSTI

Aku cukup minat consti...
sebab ape?
sebab banyak berkaitan dengan politik semasa. korang pun paham jiwa aku kan?
tapi sem ni disebabkan cikgu consti yang kurang best menyebabkan aku muak dengan consti.
kenapa?
tak taula. tak der alasan konkrik selain alasan tadi.
tapi bile jawab consti tadi especially part c membuatkan aku tersenyum kesaorang dalam bilik exam.
kenapa?
tiba-tiba soalan itu membuatkan aku berasa bahawa bahawa bestnya consti!!!! cukup best dan menarik!!!

alangkah baiknya kalau aku boleh buat soalan c tu!!

hakikatnya....senyuman itu senyuman kesenganlan jiwa yang cukup minat consti tapi tak bole nak setel part c dengan yakin dan benar....kah kah kah

senyuman dalam tangisan:::::::::::::::

Monday, 20 April 2009

CONTRACT

ape sudah jadi syafiq?
pehal exam kontrak ko macam sial?
ko tak bace buku ke?
ko banyak dose kot sem ni?

haha...tensen aku.lagi tensen bile de orang dok kate exam kontrak tadi senang gile!

aku bodoh kot:)

Sunday, 22 March 2009

Video Pak Lah dan Anwar di MNI


Thursday, 12 March 2009

Abdullah dan Anwar berunding di Hulu langat?


TIGA jam sebelum Menteri Kewangan, Mohd Najib Razak membentangkan bajet mininya di Parlimen jam 4:00 petang ini, berlangsung satu peristiwa diluar jangka yang penuh tandatanya, iaini Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi duduk serumah dan makan tengah hari bersama Anwar Ibrahim. Peristiwa bersejarah ini berlaku di Madrasah Nurul Iman, Hulu Langat, Selangor. Abdullah dan Anwar sama-sama hadir pada majlis sambutan Maulid Rasul dan Sambutan Tamat Latihan Kerohanian 40 tahun Syeikh Mahmud Al-Majzub, dan menjadi tetamu kehormat mundir madrasah berkenaan.


Kehadiran Anwar hari ini memang dinanti-nantika oleh kira-kira 1,000 hadirin dan para jemputan termasuk para ulama dari Asia Tenggara, sebaliknya kedatangan Abdullah secara tiba-tiba itu benar-benar mengejutkan dan di luar jangka. Abdullah dijangka hadir ke madrasah berkenaan esok untuk merasmi persidangan dan pertemuan para ulama. Kehadiran Abdullah lewat tengah hari ini menjadi tanda tanya sebab pada waktu sama jemputan khasnya ialah Anwar Ibrahim.Abdullah tiba lebih awal dari Anwar, iaitu jam 12:18 tengah hari manakala Anwar bersama isterinya, Wan Azizah Ismail tiba kira-kira 20 minit kemudian. Kedua mereka dibawa naik ke rumah Syeikh Mahmud untuk makan tengah hari sama-sama.

Abdullah dan Anwar berada di dalam rumah berkenaan lebih 1 jam setengah. Mereka keluar dari rumah berkenaan untuk mendirikan solat Zohor bersama jam 1:40 petang. Difahamkan semasa di dalam rumah Syeikh Mahmud, pertemuan enam biji mata berlangsung antara Abdullah, Anwar dan Syeikh Mahmud. Satu perundingan juga dikatakan berlaku dengan Syeikh Mahmud menjadi perantaranya! Semasa mendirikan solat Zohor kedua mereka duduk di saf pertama di mana Abdullah berada di sebelah kanan, Syeikh Mahmud manakala Anwar berada di sebelah kiri Syeikh Mahmud.

Selepas solat Zohor, Abdullah diminta memberi ucapan ringkas begitu juga Anwar bagaimana pun Anwar tidak berucap. Dalam ucapannya Abdullah menjelaskan sesuatu yang baik itu kalau didoakan ia akan menjadi kenyataan. Selepas selesai solat Zohor dan ucapan ringkas kelihatan Abdullah dan Anwar bersalaman dan masing-masing melemparkan senyum. Pertemuan dan gelagat kedua pemimpin itu benar-benar mengejutkan para hadirin dan jemaah. Masing-masing tertanya-tanya dengan peristiwa berkenaan kerana ianya dikatakan bukan dirancang oleh sesiapa tetapi mempamerkan keadaan yang sungguh menyenangkan orang ramai.

Orang ramai begitu bangga dan puas dengan pertemuan kedua mereka yang dlihat sebagai bermusuhan selama ini dan diharap dapat berdamai untuk kebaikan negara, bangsa dan agama. “Apa yang berlaku hari ini adalah sejarah, dan kita harap ianya jadi!” begitulah komen salah seorang ahli jawatankuasa madrasah berkenaan enggan menjawab apakah kedatangan kedua mereka sudah dirancang dan apakah yang dimaksudkan ‘jadi’ itu?

Abdullah meninggalkan madrasah berkenaan kira-kira jam 2:15 minit petang manakala Anwar jam 2:50 petang kedua-duanya dijangka menuju ke Parlimen untuk mendengar pembentangan bajet mini oleh Najib.

http://dppwp.wordpress.com/2009/03/10/abdullah-dan-anwar-berunding-di-hulu-langat/

Wednesday, 4 March 2009

THE PARLIAMENT OAK



"What years are thine, not mine to guess!
The stars look youthful, thou being by;
Youthful the sun's glad-heartedness; Witless
of time the unageing sky!"

William Watson.


Parliament Oak


WELL may it be said of these old oaks, "You seem as 'twere immortal, and we mortal," for still, on the return of summer, does this tree, one of the most ancient in the forest, give signs of vigorous life;1 although, since it was in its prime, every other tree and shrub, all neighbouring life has "gone, like the hour that can return no more."

It has been stated, with some probability of truth, that King John, while hunting in the forest, was informed by a messenger of a revolt of the Welsh, and of an insurrection in the north of England; that he hastily summoned a parliament to meet under this tree, and that it owes its name to that incident. Another account connects it with Edward I., who, when on his way to Scotland, in 1290, summoned a parliament to meet at Clipston. The proceedings opened on St. Michael's Day, but there is no authority for stating that any ceremonial assembly took place here, although the name may have been given to the oak in consequence of some informal meeting under its branches.

Standing on high ground, as it does, on the borders of Derbyshire, the prospect from the Parliament Oak is more varied and extensive than is generally found in Nottinghamshire. On one side it is bounded by the hills near Bolsover Castle and Welbeck, while in the valley beneath may be seen the red roofs and the church of the ancient village of Warsop. Looking towards the south-east from near this tree, in former times would be noticed "The Kings' House" at Clipston, with the vivarium, so often named in the royal accounts. Beyond, in the same direction, are the woods of Rufford Abbey, and in the east the spire of Edwinstowe Church rises gracefully from among the old oaks.

The boundary of Clipston Park was formerly at this tree, which stood in the park fence, but in the time of Edward III. an attempt appears to have been made to extend its limit considerably further in the direction of Warsop, for in that reign, John de Warsop, who was lord of the manor, presented a petition to the King and Council, complaining of an inclosure within the park of his wood of Warsop, to his great disinheritance and the impoverishment of his tenants, who ought to have commonage there.2

During the Civil War, in October, 1645, the King's forces lay between Welbeck and Blyth, and had their rendezvous at Warsop. In a letter, Sir John Cell writes: "On Saturday last a party of the Yorkshire horse fell upon some of the King's in Warsopp, and took some prisoners and horse, but the certain number I yet know not. . . . The King himself continues still about Newark, and makes a show of taking up his winter quarters there. He hath appointed the country people to come into Newark this day to be healed of the King's evil, and either he will remove just against that time, as formerly he did, or else he will make a long stay in these parts. ... At this instant I have intelligence that most of the King's horse are gone to Tuxford in the Clay."

Major Rooke, the antiquary, who resided in a picturesque house on the way to Mansfield from this place, more than a hundred years ago gave to the Society of Antiquaries an account of several Roman Camps which had been discovered in this locality. He also brought to light the remains of two extensive Roman Villas, about half a mile from Mansfield-Woodhouse. The buildings had been erected near to each other, and, he believed, occupied by some Roman officer of distinction. The smaller dwelling he names the "villa rustica," or farmhouse, belonging to the large "villa urbana." There were indications found that this site had been selected for the enjoyment of the pleasures of the chase.

Major Rooke relates that Mr. Wylde, of Nettleworth, who died in 1780, at the age of eighty-two, well remembered one continuous wood between Mansfield and Nottingham.

"On Thursday, 11th February, 1646-7, on the road between Mansfield and Nottingham, . . . the General of the Parliamentary army, Sir Thomas Fairfax, went and met the King," Charles I., "who stopped his horse; Sir Thomas alighted, and kissed the King's hand ; and afterwards mounted, and discoursed with the King as they passed towards Nottingham."3

In Groves's History of Mansfield, it is stated that from Major Rooke's house "Thoroton Gould eloped with the daughter of the last Earl of Sussex, and, riding over the border, was married to her by the blacksmith of Gretna Green. The lady succeeded to the title of Baroness Grey de Ruthyn on the death of her father." Their son was the Lord Grey de Ruthyn named in Moore's Life of Byron as being tenant of Newstead during Lord Byron's minority, and their descendants are found in the most eminent families of the kingdom, among others may be named the late Duchess of Norfolk. The Goulds were people of some note, whose house in Mansfield-Woodhouse may still be recognised by the monogram of the family entwined into the ironwork of the entrance gates. Edward Thoroton Gould, who married this lady, was an officer in the 4th Regiment of Foot, which early in 1775 was stationed in the American Colonies. He was wounded and taken prisoner in an attack upon the bridge at Concord, near Lexington, one of the first actions during the American War of Independence.

Another account states that the elopement took place from an inn at Barnet, but as Major Rooke and the Goulds were near neighbours, there seems some probability that Sherwood Forest may have been the scene of this romantic episode.

In a list of officials of Sherwood Forest, published in 1801, the name of E. T. Gould occurs as one of the verderers.

http://www.nottshistory.org.uk/rodgers1908/parliamentoak.htm

Related Posts with Thumbnails
 
Blogger design by suckmylolly.com - background image by Wagner Campelo